head

A B12-vitaminhiány terhesség alatt növelheti az utódnál kialakulható cukorbetegség kockázatát

Ács Beatrix Ács Beatrix
Életmód tanácsadó
Téma: Vega-Vegán

A B12-vitaminhiány terhesség alatt növelheti az utódnál kialakulható cukorbetegség kockázatát

Azon gyermekeknél, akik B12-vitaminhiányban szenvedő anya által születnek, nagyobb eséllyel alakulhat ki a 2. típusú cukorbetegség, vagy más anyagcsere-betegségek, olvasható az Medical News Today oldalán. A B12 vitaminhiány terhesség alatt éppen ezért jelent óriási kockázatot. A B12-vitamin egy vízben oldódó vitamin, jelen van olyan állati termékekben, mint például a tej, a tojás, a sajt, a hús, a baromfi, és a hal. Egyes nem állati eredetű termékekben, mint például a reggeli gabonapelyhek, a B12-vitamin szintén megtalálható, mondta Dr. Saravanan.

Miért fontos a B12 vitamin a terhesség alatt?

A B12-vitamin számos testi funkciót segít, továbbá a vörös vértestek képződését, a DNS-szintézist, és a neurológiai működést. Az ajánlott napi B12-vitamin-bevitel 2,4 mikrogramm, terhes nők esetén 2,6 mikrogramm és 2,8 mikrogramm szoptatás alatt.

Dr. Saravanan és munkatársai szerint már a korábbi kutatások is kimutatták, hogy a B12-vitaminhiány terhesség alatt magasabb koleszterinszintet eredményez, melynek következménye a kis súllyal születendő gyermek. Továbbá, a kutatások kimutatták, hogy ezen babák inzulinrezisztenciája megemelkedik, növelve a 2. típusú cukorbetegség kockázatát. A cukorbetegség gyermekeknél, sok esetben sajnos az anya B12 vitaminhiánya miatt alakul ki.

Az idegcsőzáródási rendellenesség az egyik leggyakrabban előforduló magzati fejlődési zavar, mely agy- és koponyahiányt, valamint nyitott gerincet okozhat a babáknál, hátterében súlyos vitaminhiány húzódik meg.  Érdemes tudni, hogy másfélszeresére emelkedik a kalcium- és duplájára a vasszükséglet a terhesség ideje alatt, melyet csak kevesebb, mint a kismamák harmada igyekszik pótolni megfelelően.

Vegánság és az anyaság

A sajátos táplálkozási szokásokat követő vegánoknak tanácsos rendszeresen ellenőriztetniük, fennáll-e náluk vitamin hiányállapot vagy sem. A  vegán kismamáknak nem árt tudniuk, hogy mivel a szervezet folsavellátottsága normál esetben nagyon jó, ez sok esetben elfedheti a B12-vitamin hiányát, az ebből adódó  következményekre esetek többségében csak későn derül fény.

Probléma adódhat a vegán anyák gyerekeinek B12-vitamin ellátottságával, hiszen a gyermek anyatejen keresztül nem jut megfelelő mennyiségű vitaminhoz, erről kérjen tájékoztatást orvosától.

Milyen betegségekhez vezethet a vitaminhiány?

  • A terhesség alatti vashiány vérszegénységet és koraszülést okozhat
  • A B12-vitaminhiány és a D-vitaminhiány növeli a cukorbetegség kialakulását a babánál
  • A kalcium hiánya  a baba idegrendszerének fejlődését akadályozza

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!

Orvos válaszol

Kérdése van egy cikkel kapcsolatban? Tegye fel kérdését, illetve böngésszen független szakértők válaszaiból...
Orvos válaszol ITT