head

Fehérmályva: nemcsak pillecukornak való!

Báhidszky Szuren Báhidszky Szuren
Újságíró, egészségügyi tanácsadó
Téma: Érdekességek

A fehérmályvát először a franciák kezdték el cukorként használni, ekkor még igyekeztek ötvözni a gyógyhatását kellemes ízével. Idővel a mályvacukor önálló édességgé nőtte ki magát, ám az alapjául szolgáló gyógynövényről ma sem érdemes megfeledkezni.

Igazi ínyencség

A fehérmályva (Althaea officinalis) felhasználásával készült rózsaszínű mályvacukrot általában magában fogyasztják, Amerikában, ahol rendkívül népszerű szívesen rakják forró csokoládéba, kakaóba, de nyárson sütve is közkedvelt. Gyógynövényként a fehérmályva méltatlanul a háttérbe szorult, pedig a gyógyhatása rendkívül sokrétű, használható a megfázás és az influenza esetén, de a légúti megbetegedések enyhítésében is segíthet.

Hatékony segítője az emésztőrendszernek

A fehérmályva pektintartalmának köszönhetően hozzájárul a méregtelenítéshez, valamint a béltisztításhoz. Ennek köszönhetően síkossá teszi belek falát, és egyfajta védőréteget képez rajtuk, csillapítja a gyulladásos megbetegedések okozta kínzó tüneteket, de a gyomorfekély, az irritábilis bél szindróma (IBS), a fekélyes vastagbélgyulladás, valamint a Crohn-betegség tüneteit. A benne található nyálkák lágyítják, nyugtatják és óvják a nyálkahártyát, emellett a fehérmályvát sikerrel alkalmazhatjuk bélhurut, kólika, hasmenés és székrekedés ellen.

Felfázás ellen      

A sokrétű fehérmályva egyedülállóan gazdag gyulladásgátló flavonoidokban, ezért hathatós segítség felfázást és a hólyaggyulladást esetén, csökkenti a vesekövek miatt jelentkező irritációkkal.

Antibakteriális tulajdonságú

A fehérmályva teája használható légúti megbetegedésekre, mivel feloldja a légutakban lerakódott váladékot, így megszabadít a száraz köhögéstől. Ez a gyógynövény fertőtleníti a szájüreg nyálkahártyáját, enyhíti az ínygyulladást, hiszen a levelében és gyökerében található poliszacharidok antibakteriális hatásuknak köszönhetően megölik a kórokozókat.

Kívülről is gyógyír

Külsőleg alkalmazva a fehérmályva segít megszüntetni a bőrgyulladásokat, kisebb horzsolásokat, de szúnyog-, pók- és darázscsípésre is használhatjuk. Apróbb sebekre és égési sérülésekre tegyünk fehérmályvából készített borogatást.

Forrás:
http://www.stylecraze.com/articles/amazing-benefits-of-althaea-officinalis-for-skin-hair-and-health/#gref

 

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!

Orvos válaszol

Kérdése van egy cikkel kapcsolatban? Tegye fel kérdését, illetve böngésszen független szakértők válaszaiból...
Orvos válaszol ITT